Zelené potraviny a cystická fibróza

Pre deti a dospelých s diagnózou CF je rozhodujúca správna a kvalitná výživa. Vyvážený pomer živín pomáha udržiavať funkčnosť pľúc a pomáha budovať a udržiavať silný imunitný systém. Menej infekcii a funkčné pľúca znamenajú aj kvalitnejší, zdravší a dlhší život.

Všetky ochorenia sa začínajú na bunkovej úrovni, pretože bunky tvoria základ tkanív aj orgánov. Aký je stav buniek, ktoré tvoria pečeň, slezinu alebo krv, v takom stave je aj celý orgán a jeho funkčnosť. Nedostatočné vstrebávanie živín, ktoré je pre deti a dospelých s cystickou fibrózou charakteristické, potom komplikuje celú situáciu. Bunky nemajú dostatok vitamínov, minerálov, tukov, bielkovín, sacharidov na to, aby sa mohli regenerovať a správne fungovať. Vzniknutá podvýživa znižuje účinnosť liečby, vzniká väčšia náchylnosť na ochorenia a rozvoj symptómov, predlžuje sa čas hospitalizácie a liečby, zle sa hoja rany, klesá objem svalovej hmoty a to potom sťažuje rehabilitáciu. Toto všetko prispieva k znižovaniu dĺžky aj kvality života. Väčšina zdraviu prospešných látok sa nachádza v surovej nevarenej strave, cereálnych výrobkoch, bylinkách a koreninách, preto je prospešné zamerať stravu a doplnky práve týmto smerom a využívať ich dlhodobo

Chlorella pyrenoidosa obsahuje široké spektrum nutričných látok, antioxidantov, minerálnych látok, vitamínov a fytonutrientov, ktoré posilňujú organizmus, dopĺňajú zásoby energie, stimulujú imunitný systém a podporujú bunkovú regeneráciu. Nemá žiadne nežiaduce vedľajšie účinky a je vhodná a bezpečná pre všetkých (deti, kojencov, dospelých aj seniorov). Je to strava, ktorá obsahuje živiny v ideálnych pomeroch pre ich správne vstrebávanie a využitie. Vďaka tomu má originálny účinok na zdravie, prevenciu, ale aj liečbu ochorení. Chlorella svojim zložením a obsahom účinných látok:

·  Stimuluje imunitný systém. Táto zelená mikroskopická riasa obsahuje polysacharidy, ktoré povzbudzujú tvorbu makrofágov. Makrofágy sú bunky imunitného systému, ktoré sa podieľajú na odstraňovaní cudzorodých látok z organizmu. Podobne chlorella ovplyvňuje aj aktivitu T-lymfocytov, dominantných buniek imunitného systému. Nezanedbateľný je aj jej výrazný detoxikačný účinok, ktorým sa nepriamo podieľa na funkčnosti imunity a vysoký obsah chlorofylu, ktorý pôsobí dezinfekčne a proti zápalom.  

·  Odolnosť voči infekciám a lepšia vstrebateľnosť nutričných látok je závislá aj na benefičnej bakteriálnej flóre v črevách. Chlorella podporuje rast prirodzenej črevnej mikroflóry, podporuje regeneráciu slizníc a prostredníctvom chlorofylu čistí a dezinfikuje zápaly a infekcie, zabraňuje rastu škodlivých baktérií. Takto eliminuje črevné zápaly a tým aj bolesť. Pozitívom je aj znižovanie počtu záchvatov s infekciou dýchacích ciest, čo dokazujú mnohé výskumné štúdie. Funkčná sliznica čriev je dôležitá aj pre tvorbu niektorých vitamínov. Správny vývoj kosti, zubov, srdca, metabolizmus vápnika aj vitamínu D si vyžaduje príjem vitamínu K. Ten sa síce nachádza aj v zelenej listovej zelenine a je potrebné ho takto dopĺňať, ale nezanedbateľné množstvo je tvorené aj činnosťou zdravej črevnej mikroflóry. Svoju úlohu zohráva aj časte používanie antibiotík, ktoré významným spôsobom ničia populáciu črevnej flóry aj na niekoľko mesiacov.    

· Chlorella dopĺňa vitamíny C, E, H, sk. B: tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantotenová, pyridoxín, kyselina listová, kobalamín. U všetkých pacientov s CF je zvýšený dopyt po vitamínoch rozpustných vo vode (B, C) ale aj v tukoch (A, D, E, K). Na príčine sú časté respiračné infekcie spolu s poruchou trávenia, obmedzeným vstrebávaním a činnosťou čriev. Vitamíny sú potrebné na udržiavanie správnej hladiny kyslíka v krvi, podieľajú sa na metabolizme ostatných látok, činnosti nervovej sústavy, tvorbe hormónov, tvorbe krvi, pôsobia protistresovo, proti zápalom a pod. Ich nedostatkom sa tak vytvára kolotoč problémov. Kvôli častým infekčným ochoreniam je u deti a dospelých s CF opodstatnená strava s bohatým obsahom karotenoidov. Najznámejší z nich je β-karotén, ktorý sa v organizme premieňa na potrebný vitamín A. Dôležitou vlastnosťou vitamínov je aj ich antioxidačná schopnosť, čo prispieva k ochrane a regenerácii organizmu.  

·  Dopĺňa minerálne látky – draslík, fosfor, jód, horčík, mangán, sodík, meď, vápnik, zinok, železo. 

· Chlorella pôsobí ako prírodné antibiotikum, zabraňuje rozvoju bakteriálnej infekcie, kvasiniek a vírusov, pôsobí preventívne, pritom neoslabuje organizmus a črevnú flóru, neničí vitamíny, pôsobí protizápalovo. Aj keď sú antibiotiká v niektorých prípadoch nevyhnutné na záchranu života, ich používanie sa spája so závažnými nežiaducimi účinkami (vracanie, hnačky, premnoženie stafylokokov alebo kvasiniek v hrubom čreve, poškodenie obličiek, renálna insuficiencia, poškodenie pečene, anémia, poškodenie sluchu, vznik arytmií). Nežiaduce účinky, liekové interakcie a príliš veľká spotreba sa podieľajú na zlyhaní liečby, preto je chlorella v tomto prípade výborným pomocníkom.

·  Bielkoviny a aminokyseliny sú nevyhnutné pre správny rast a regeneráciu tela. Aminokyseliny sa v ľudskom tele nachádzajú prevažne viazané v bielkovinách. Na tvorbe vlastných bielkovín sa zúčastňuje 20 rôznych aminokyselín, z toho 8 je esenciálnych. Esenciálne aminokyseliny (AMK) si nevieme sami vytvoriť, ale musia byť prijaté v potrave. Chlorella dopĺňa esenciálne aj neesenciálne aminokyseliny. AMK sú potrebné na tvorbu niektorých neurotransmiterov (signálne molekuly, slúžia na komunikáciu medzi jednotlivými neurónmi a prenos signálov).     

·  Dôležitou súčasťou stravy je vláknina (rozpustná aj nerozpustná), ktorá sa podieľa na odstraňovaní škodlivých zvyškov potravy, upravuje hladinu cholesterolu, cukru, upravuje hnačku, zápchu, podporuje rozvoj črevnej mikroflóry a mnohé ďalšie účinky.   

Jačmeň – šťava z listov mladého jačmeňa, obsahuje takmer všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje pre svoju činnosť. Obsahuje komplex látok, o ktorých často krát len tušíme, že tam sú, ale nepoznáme ešte celkom presne všetky ich pozitívne účinky. Tak ako u všetkých prírodných látok, aj tu je dôležité, že jednotlivé nutričné látky navzájom podporujú svoju vstrebateľnosť a využiteľnosť. Tieto látky sa navzájom chránia pred zničením, ale tiež blokujú ďalšie vstrebávanie, ak má organizmus dostatok určitej látky či vitamínu a umožnia jeho vylúčenie. Práve to je obrovská výhoda oproti syntetickým produktom. Vďaka obsahu nutričných makro aj mikrolátok jačmeň dodáva organizmu energiu a vitalitu, čistí krv, zozásadňuje organizmus, dopĺňa enzýmy, dopĺňa pitný režim. Okrem toho, obsahuje veľké množstvo antioxidačne pôsobiacich látok, ktoré sa uplatňujú napr. aj v liečbe zápalov. 

·     Minerály a stopové prvky sú viazané v organickej forme a teda sú pre človeka veľmi dobre využiteľné. Obsah jednotlivých minerálov je závislý na tom, kde sa pestuje a v akom stave je pôda. Ak je pôda bohatá na živiny, bude taká aj rastlinka jačmeňa. Ak je pôda zdevastovaná a zničená, nebude ani obsah minerálov v jačmeni na tom lepšie. Za zmienku stojí napríklad obsah vápnika či horčíka, ktoré sú v šťave z jačmeňa prítomné vo väčšom množstve ako v iných potravinách. 

·   Enzýmy. Na trávenie prijatej potravy, ale aj na všetky deje, ktoré prebiehajú v našom organizme sú potrebné enzýmy. Sú to špecifické bielkoviny pôsobiace ako biokatalyzátory, urýchľujú deje v bunkách, umožňujú premenu energie, látkovú premenu, pohyb a vstrebávanie vody a kyslíka, dýchanie, pohyb svalov, boj proti infekcii, a veľa veľa ďalších. Všeobecne môžeme enzýmy rozdeliť do viacerých kategórií (tráviace, detoxikačné, metabolické, antioxidačné …). Enzýmy prítomné v surovej strave fungujú v rámci metabolických procesov, aj ako zdroje pre tvorbu enzýmov telu vlastných. Ak v niektorej časti organizmu chýbajú, organizmus si ich vezme z inej časti, kde nie sú momentálne potrebné. Takýmto spôsobom to však funguje len krátkodobo. Dlhodobý nedostatok vedie k rozvoju závažných degeneratívnych procesov. Enzýmy v jačmeni tvoria až 40% jeho hmotnosti, je to mimoriadne vysoké množstvo aktívnych enzýmov. Cytochrómoxidáza priaznivo ovplyvňuje bunkové dýchanie, kataláza, oxidáza mastných kyselín, transhydrogenáza sa podieľajú na metabolizme tukov, superoxiddismutáza (SOD) rozkladá reaktívne oxidy. Toto sú len niektoré z nich. 

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com