Nedostatok vitamínu B12 počas tehotenstva

Nedostatok vitamínu B12 v tehotenstve môže narušiť spôsob, akým sa v tele spracováva tuk, čo môže zvýšiť riziko cukrovky a srdcových problémov u matky aj u potomstva.

Viaceré štúdie preukázali, že mikronutrient vitamín B12 (kobalamín) je u žien v plodnom veku a počas tehotenstva vysoko deficitný. Tiež sa zistilo, že nedostatok vitamínu B12 u tehotných žien je spojený s obezitou, gestačným diabetom (GDM) a kardiovaskulárnym rizikom.  

Vitamín B12 má kľúčovú úlohu v bunkových procesoch ako je metylácia a iné epigenetické regulátory metabolizmu lipidov, ktoré môžu viesť k dysfunkcii tukového tkaniva a k rozvoju metabolických ochorení. Okrem toho, štúdie zamerané na diabetes mellitus 2. typu uvádzajú, že nedostatok vitamínu B12 prostredníctvom homocysteínovej dráhy môže prispievať k zvýšenému oxidačnému stresu a chronickému zápalu. Niekoľko ďalších štúdií preukázalo súvislosť medzi nedostatkom vitamínu B12 a zhoršeným zápalom v mozgu, cievach, imunitnom systéme, pečeni a gastrointestinálnom trakte.

Hoci obezita a tehotenstvo nezávisle prispievajú k stavu mierneho zápalu, zdá sa, že koexistencia obezity počas gestačného obdobia má synergický účinok, čo vedie k zvýšenej úrovni inzulínovej rezistencie a výraznejšej zápalovej odpovedi, čím sa zvyšuje riziko komplikácií medzi matkou a plodom. Dyslipidémia môže navyše spustiť zvýšenie produkcie prozápalových cytokínov, ktoré sa vyvíjajú do metabolických ochorení.  

V tejto experimentálnej štúdií bolo preukázané, že ženy s nízkou hladinou vitamínu B12 mali vyššiu telesnú hmotnosť a nezdravé hladiny tukov v krvi, zatiaľ čo ich „dobrý“ cholesterol – lipoproteín s vysokou hustotou – ktorý pomáha odstraňovať iné formy cholesterolu z krvného obehu, bol nižší. Tukové tkanivo u týchto žien tiež vykazovalo známky tvorby väčšieho množstva tuku a jeho menšieho rozkladu a časti ich buniek produkujúce energiu – mitochondrie – nefungovali správne.

Podľa vedcov je hlavným faktorom prispievajúcim k nedostatku vitamínu B12 rastúca závislosť od ultraspracovaných potravín. Moderná strava v dnešnom svete je synonymom stravy s vysokým obsahom kalórií. Často tu ale chýbajú esenciálne mikronutrienty – vitamíny, minerály, aminokyseliny, vláknina, ktoré sú kľúčové pre optimálne zdravie.

Zatiaľ čo účinky nadmerného príjmu kalórií na telesný tuk sú dobre známe, výskumníci tvrdia, že deficit mikronutrientov – najmä vitamínu B12 – sprevádzaný moderným životným štýlom sa často prehliada.

V dnešnej dobe je dôležitý aj fakt, že vitamín B12 sa prirodzene nevyskytuje v rastlinných potravinách, čo vystavuje vegetariánov a vegánov vyššiemu riziku jeho nedostatku.

Všetky tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť monitorovania a zlepšovania hladín vitamínu B12 pred a počas tehotenstva s cieľom chrániť dlhodobé zdravie. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/…/s12916-025-04056-4

Potravinové zdroje vitamínu B12 zahŕňajú predovšetkým:

Mäso – hovädzie, jahňacie, hydina, pečeň a vnútornosti, ryby – pstruh, losos, makrela, sardinky, tuniak, treska, morské plody, mušle, krab, chobotnica, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, tvaroh, jogurt, srvátka. Napríklad jedna šálka bieleho jogurtu môže poskytnúť takmer 28% vitamínu B12. Syr – napr. čedar, mozzarella, maslo.

Určité množstvo vitamín B12 nájdeme aj v kvasniciach, morskej riase norí, tempehu, tekvici, hubách, zemiakoch, cvikle, rastlinných ,,mliekach“- ryžové, kokosové, špenáte. Stopové množstvo sa nachádza aj vo včeľom mede. https://naturterapy.sk/potravinove-zdroje-vitaminu-b12/

Dôležitosť vitamínu B12 v tehotenstve

B12 sa podieľa na tvorbe a regulácií činnosti DNA (genetickej informácie), metabolizmus a činnosť každej bunky v tele je závislý od prítomnosti vitamínu B12. Pomáha vstrebávať kyselinu listovú.

Vitamín B12 je tiež jedným z mikronutrientov, ktoré sú potrebné na metabolizáciu homocysteínu.

V priebehu tehotenstva je zvýšená hladina homocysteínu v krvi rizikovým faktorom nielen pre tromboembolické stavy, ale aj vnútromaternicové odumretie plodu, rastovú retardáciu plodu v maternici, abrupciu placenty, preeklampsiu, defekty neurálnej trubice, srdcové vady, rôzne vrodené chyby, Downov syndróm, predčasná hospitalizácia, predčasný pôrod. Ak je hladina homocysteínu vysoká, len samotná zmena stravy neprinesie želaný výsledok, potrebné sú ďalšie mikronutrienty.

Množstvo ktoré potrebujete je závislé od aktuálnej hladiny homocysteínu ale aj ďalších faktorov, preto by bolo vhodné konzultovať s množstvo doplnkov a ich optimálnu kombináciu s odborným poradcom (môžete využiť našu poradňu). Tiež je potrebné dbať na kvalitu a aktívnu formu doplnkov, pretože bežné doplnky nemusia hladinu homocysteínu znižovať dostatočne, môžu obsahovať syntetické či polosyntetické prípravky, nemusia sa dostatočne vstrebávať. Vyhnete sa tak sklamaniu z nedostaveného sa výsledku.  

Ak chcete vylúčiť zvýšenú hladinu homocysteínu ako možnú príčinu zdravotných problémov a máte záujem o konzultáciu môže si ju dohodnúť:  naturterapy@gmail.com  

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com