Prečo jesť sezónne a lokálne potraviny

Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou našej každodennej stravy. Používame ich v rôznej forme – mrazené, konzervované, varené, pečené. Alebo aj čerstvé. Čerstvé a sezónne potraviny sú nutrične aj chuťovo lepšie a výživnejšie. Majú lepšiu vôňu. Viac živín obsahujú z viacerých dôvodov.

Keď sa ovocie a zelenina pestujú lokálne a v sezóne, zbierajú sa práve vtedy, keď sú pripravené na konzumáciu. To znamená, že majú najlepšiu možnú kvalitu.

Ak je však potrebné produkty dopraviť na veľkú vzdialenosť, úroda sa zozbiera skoro, ešte pred dozretím, aby sa nepokazila. Dôsledkom je, že sa v takejto potravine nevytvorí celé spektrum vitamínov, minerálov a fytonutrientov. Napríklad hrozno, ktoré je zbierané až v čase zrelosti obsahuje viac vitamínu C ako nezrelé. Okrem toho, ovocie a zelenina strácajú svoju optimálnu nutričnú hodnotu hneď po zbere.

Krátko po zbere vitamíny C, E, A a vitamíny skupiny B začnú rýchlo ubúdať. K zníženiu nutričnej hodnoty môžu prispieť aj ďalšie faktory, ako je vystavenie vzduchu, umelému svetlu a teplotným zmenám. Čím dlhšie je potravina uskladnená od času zberu, tým viac klesá jej nutričná hodnota.

Sezónne potraviny majú výhodu aj v tom, že obsahujú látky prispôsobené aktuálnemu ročnému obdobiu. Napríklad listové šaláty, mladý hrášok či reďkovka na jar poskytujú telu vitamín C, chlorofyl a látky potrebné na podporu činnosti pečene a krvi. Letné potraviny, napríklad bobuľoviny, maliny, egreše, čierne ríbezle, čučoriedky, paradajky obsahujú antioxidanty a fytolátky podporujúce srdce a cievny systém. Jesenné potraviny ako je tekvica, jablká, slivky, huby obsahujú karotenoidy a viac zásobných živín, ktoré zostávajú zachované aj počas uskladnenia cez zimu. V zime oceníme zemiaky, cibuľu, kel, kapustu, cviklu, ktoré môžeme zbierať aj v chladnejšom období a tým ostanú dlhšie čerstvé. Dodajú tak telu mikro- a makronutrienty, ktoré podporujú imunitný systém, pomáhajú bojovať proti baktériám a vírusom, pomáhajú zvládnuť chladné počasie a menej slnka.

Ovocie a zelenina sa prevážajú prakticky po celom svete. Niekedy cestujú aj celé týždne. Na udržanie čerstvosti prepravovaného ovocia a zeleniny sa používajú rôzne chemikálie a urýchľovače zrenia (etylén, karbid vápnika) potravín, ktoré sa zbieraných ako nezrelé. Okrem iného tento proces mení chuť aj štruktúru potravín.

Uprednostniť lokálne a sezónne potraviny neznamená, že nikdy neochutnáme žiadne exotické ovocie či zeleninu. Znamená to, že základ budú tvoriť potraviny, ktoré máme ,,po ruke,, doma, a na spestrenie trebárs ovocie sveta.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.