Fermentované mrkvové tyčinky

Fermentované mrkvové tyčinky sú chutné, ľahko sa vyrábajú a sú lacným spôsobom, ako dostať probiotiká do našej stravy. O tých vieme, že zlepšujú trávenie a podporujú imunitný systém, a ešte podporujú kopec iných fyziologických procesov.

Vláknina, ktorá sa nachádza v mrkve, podporuje peristaltický pohyb, pomáha v črevách viazať toxíny a odstraňovať ich prostredníctvom stolice. Podieľa sa tiež na udržiavaní hormonálnej a estrogénovej rovnováhy.

Fermentácia je proces uskutočňovaný mikroorganizmami, ako sú baktérie a kvasinky, v anaeróbnom prostredí, v ktorom rozkladajú cukor. Výsledkom je oxid uhličitý, ktorý dáva mnohým fermentovaným výrobkom ich šumivosť a alkohol a / alebo kyselina (mliečna, octová).  

Pomocou fermentácie môžeme zvýšiť hladinu enzýmov zeleniny, vitamínov (ide hlavne o vitamíny skupiny B) aj minerálov, podporíme vôňu a chuť, uľahčujeme stráviteľnosť jednotlivých zložiek a zlepšujeme ich vstrebávanie. Baktérie mliečneho kvasenia môžu metabolizovať fenolické zlúčeniny, napríklad flavonoidy, na biologicky aktívne metabolity. Fermentáciou môžeme tiež znížiť antinutrienty v potravinách, ktoré zabraňujú využitiu nutrientov. Napríklad fermentácia sóje môže znížiť koncentráciu kyseliny fytovej. Kvasenie tiež pomáha znížiť obsah kvasiteľných sacharidov, (oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov, FODMAP), ktoré môžu zvýšiť toleranciu týchto výrobkov u pacientov s funkčnými poruchami čriev, ako je syndróm dráždivého čreva. Kvasením môžeme tiež uskladniť a konzumovať lokálne potraviny aj mimo sezónu.

Postup je jednoduchý

  • Čerstvú surovú mrkvu poriadne umyjeme a očistíme. Nesmie obsahovať žiadne poškodenie (pleseň, hniloba a pod.). Potom ju nakrájame na úhľadné rovnomerné pásiky.
  • Mrkvové pásiky dáme do čistej vysterilizovanej sklenenej alebo keramickej nádoby (fľaše). Pridať môžeme rôzne koreniny, napríklad kôpor, nové či čierne korenie, vavrín, rozmarín, alebo strúčik cesnaku, chili papričky, malé cibuľky, ďumbier (zázvor) a podobne.
  • Fľašu s mrkvou zalejeme čistou vodou a pridáme soľ. Alebo si môžeme dopredu pripraviť soľný roztok. Pre fermentaciu mrkvy je potrebný 2,5% soľný roztok. Takže hmotnosť pridanej vody vynásobíme 0,025. Všetky kúsky musia byť ponorené v slanom roztoku. V prípade potreby zeleninu zvrchu zaťažíme.
  • Nádobu uzavrieme buď špeciálnym fermentačným viečkom, ktoré umožňuje unikanie oxidu uhličitého (CO2, bublinky), alebo použijeme plastové viečko, ktoré trochu uvoľníme a pravidelne odvzdušníme.
  • Nádobu necháme stáť v tme pri konštantnej teplote 20-25 stupňov 7 – 14 dní. Potom uchovávame v chlade.

www.naturterapy.sk

naturterapy@gmail.com