Chronické ochorenie obličiek a stredomorská diéta

Chronické ochorenie obličiek je progresívne zhoršovanie rýchlosti glomerulárnej filtrácie. Okrem starnutia sú hlavnými častými príčinami tohto ochorenia hypertenzia a diabetes mellitus. Existuje tiež súvislosť medzi obezitou a zhoršením chronického ochorenia obličiek.
S rozvojom glomerulárnej hyperfiltrácie a zvýšeným intraglomerulárnym tlakom súvisí aj zvýšený príjem bielkovín, čo zhoršuje progresiu chronického ochorenia obličiek alebo ju dokonca spôsobuje.
Stredomorská diéta môže pomôcť pri chronickom ochorení obličiek ovplyvnením viacerých faktorov podieľajúcich sa na vzniku a rozvoji tohto ochorenia. Stredomorská strava môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a diabetes mellitus 2. typu.
Mediteránska strava môže byť užitočná aj pre ľudí s obezitou. Jej výsledky pri chudnutí boli podobné ako pri iných diétach (nízkotučná diéta a nízkosacharidová diéta). Pomáha znižovať systémový subchronický zápal, znižuje oxidačný stres (ktorý okrem iného poškodzuje cievnu endotel a tiež obličky), zlepšuje lipidový profil a metabolizmus lipidov, pomáha udržiavať hodnotu glykémie, pomáha pri hyperinzulinémii, inzulínovej rezistencii. Ovplyvňuje črevnú mikrobiotu. Diétna vláknina môže zmeniť mikrobiálnu aktivitu hrubého čreva z proteolytickej na sacharolytickú fermentáciu.
V každom štádiu chronického ochorenia obličiek je vhodné obmedziť konzumáciu ultraspracovaných potravín kvôli obsahu draslíka, fosforu a sodíka. Stredomorská strava prispieva k zníženiu hladiny fosforu a draslíka v krvi tým, že v rámci diéty je zvýšený príjem zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, a len mierna konzumácia živočíšnych potravín. Znížený je aj príjem ultraspracovaných produktov.